torsdags morgon

Godmorgon
 
Idag har jag en dag som inte är så rolig, har värk i kroppen och fick börja dagen med två alvedon.
Vet inte riktigt varför jag får ont men misstänker att jag ligger i för mycket och gör för mycket.
 
Vet inte riktigt när jag ska lära mig men jag gillar ju verkligen att vara igång och trivs med det. Det är alltid så svårt att lära sig hantera gränsen för att göra "lagom"

Älskar ju att fixa och dona med saker och ting men vill ju inte ha efterdyningar i form av värk och smärta.
Denna dag känns det som jag har ont i varenda muskelfäste i kroppen allt ifrån armbågar, rygg och ben. Det är ingen hit men om jag gör saker trots jag har ont så tänker jag inte så mycket på det och hjärnan distraheras från att bara ta emot smärtimpulser.
 
Det får visa sig under dagen vad jag orkar med idag, men överaktivitet och att inte känna begränsningarna har ju ett pris och det  får man betala vare sig man vill eller inte.
 
Har funderat på att sätta upp mål för dagen och hålla mig strikt till dessa och det kanske kan funka, får helt enkelt prova mig fram.
 
En sak som komplicerar det är ju att man vill ställa upp för sin familj så mycket man kan för att vara en del av den, samtidigt vill man ju underlätta för resten av familjen genom att göra saker i hushållet så att de andra familjemedlemmarna kan ägna sig åt sina syssslor.
Man vill ju försöka underlätta så mycket som möjligt för ens fru också som har forskarstudier att göra, har ju varit tufft för henne sen jag blev sjuk. Hon har fått dragit hela lasset själv i princip och nu vill man ju försöka återgälda det lite.
Detta innebär ibland att man i sin iver att underlätta gör för mycket fast man egentligen i stunden inte tänker att det är för mycket så blir det ett baksalg med värk och smärta.
Ni ska veta att det är jäklar inte en lätt balansgång man har att göra med.
 
Idag har jag som målsättning att gå ut i graget och tvätta en av kåporna till motorcukeln vilket jag skulle må mentalt bra av. Att sitta där utan press och med go musik på spotify.
 
Under denna vecka har barnen höstlov vilket innebär att det är ju lite extra liv i luckan här hemma, det ska ju ordnas lunch, aktiviteter ska ordnas, kompisar ska sova över etc. detta är ju jätteskoj men tar ju samtidigt energi så det gäller verkligen att vila när huvudet säger det, för att inte bägaren ska rinna över.
Så fort jag känner att nu är jag trött så måste jag gå och lägga mig oavsett hur "uppe" jag är i saker och ting. VILA är veckans och mitt nya livs honörsord som jag måste lyda.
 
Det vardagliga bestyren så som tömma diskmaskin, tvätt, bäddning etc tar ju på krafterna det också. Från början av min sjukdom kunde jag ju ingenting i princip och nu fixar jag ju en hel del och reflekterar inte över att bädda sängen eller slänga in en maskin tvätt vilket egentligen är stora saker som jag  från början av sjukdomen bara kunde drömma om.
 
Jag har ju gjort väldigt stora framsteg sen jag blev sjuk i februari då jag i princip bara låg i sängen och blev omhändertagen. Kunde ju inte ens gå på toa utan att någon hjälpte mig, detta får jag inte glömma i min framåtsträvan.
 
Må så gott  så lovar jag att filma lite framsteg till nästa blogg
kram

Kommentarer :

#1: Anonym

Fantastisk livsglädje! Du har kommit långt med både det fysiska och psykiska det är ett sant nöja att läsa hur bra det går för dig!

Svar: Hej Anonym
Ja min livsglädje går inte att ta fel på men det gäller att försöka i lagom tempo klättra tillbaka till samhället och dess funktioner

Blir så glad av att du uppskattar min läsning och det ger mig ännu större inspiration att fortsätta skriva
Tack
Jörgen Ekeberg

skriven
#2: Harriet

Vet preciiis hur det är med det där vad "lagom" är! Inte alls lätt att alltid lyssna inåt, när man dessutom har bråttom att komma ut till ett friskare liv. Men du får ändå inte glömma att också VILA är en stor del av din framtida läkning!!
Hur viktigt som helst!! Nu är i alla fall MIN resa snart slut, på måndag ska jag börja jobba lite smått, för att snart gå upp på heltid igen, förhoppningsvis!
Och jag vet så väl vad du menar med att inte ens klara sina toalettbesök...då känner man sej liten på jorden, men ändå en fin livserfarenhet att ha med sej i bagaget, även om man såklart helst hade varit utan den erfarenheten, men sjukdomar kan ju precis vem som helst få, otränad el tränad.
Kämpa på, och glöm INTE att vila mellan varven!

Svar: Hej Harriet
Ja att göra lagom är väldigt svårt, de dagar man mår bra vill man göra så mycket och ta igen det man man missat då man haft bad days.

Din resa är ju inte slut den har ju precis börjat fast i ett annat skeende, men ta det lugnt och lycka till med jobbet
Vila är faktiskt något många i vårt samhälle borde unna sig i det stressiga liv vi lever
Jörgen Ekeberg

skriven
#3: maria Lundkvist

Känner igen mig dras med en hjärnskada sedan 2 år detta att göra lagom utan att tippa över är assvårt :)) lycka till i din framåtsträvan :)

Svar: Hej Maria
Ja det är en ständig balansgång med att göra lagom...men med träning och att göra misstag så lär man sig sakta men säkert.
Att lära av ens misstag blir ofta en bra medicin eftersom det är så drygt att ligga dålig efter bakslag från överaktivitet
Jörgen Ekeberg

skriven
#4: yasmine

Hej vännen!
Long time...jag vet förlåt för det. Jag har däremot tänkt på dig. Hoppas att du trots all värk får en skön helg med mkt familjegemenskap och mys. Kram från Boden!

Svar: Hej Yasmine
Det var ett tag sen men så glad jag blev att höra ifrån dig.... Det har hänt mkt sen du var inne och skrev och nu till jul hoppas jag klara mig gå utan hjälpmedel även om det bara är korta sträckor
Jörgen Ekeberg

skriven
#5: ewa

Kikar inom o önskar dig o de dina en riktigt skön helg... Ja Jörgen detta med "lagom" är ju inte alls lätt..att sätta gränser mm även om du känner din kropp, du har ju en enorm vilja o motivation och just detta med att du stannar upp o reflekterar..o att du har så många bra insikter..det är styrka det... även om de inte alltid går som du vill... o Att Du Inte Ger Upp....beundrar dig för det :) :)

Svar: Tack Ewa
Det glädjer mig att du peppar mig och uppmuntrar de positiva sakerna jag gör i mitt liv mot friskhet.
Livet är ju inte alltid så lätt men får man höra de saker man gör bra mår man ju genast mycket bättre.
Just detta med reflektion över sitt liv är viktigt och får en att stanna upp och se på sitt eget liv i ett perspektiv utanför sin egen kropp på något vis.
Tack Ewa för att du beundrar mig det gör mig glad
Jörgen Ekeberg

skriven
#6: Anders

Hallå PJ,att sätta upp mål för dagen låter som en superbra idé. Att dokumentera dina dagar och på sätt se dina framsteg men även positiva och negativa mönster i din vardag. Kan göra att du snabbare hittar det "lagom" som du eftersöker.

Du GÖR STORA FRAMSTEG, fortsätt kämpa! ;-)

Ser fram emot klipp! :-D


Svar: Ja Anders att försöka sätta realistiska mål förr sin tillvaro är inte det lättaste men man får prova sig framOch vist går det framåt
Jörgen Ekeberg

skriven

Kommentera inlägget här :